Mleko capricare na bazie mleka koziego – dlaczego warto

Jeśli Twoje dziecko miało jakiekolwiek problemy z mieszanką, zaparciami, alergiami, gazami, prawdopodobnie ktoś zasugerował Ci przejście na mleko kozie. W niektórych aspektach są one rzeczywiście godne pochwały, ale w innych nie są lepsze od preparatów z mleka krowiego.

Mleko kozie nie jest lekiem na wszystko, ale w niektórych przypadkach może naprawdę pomóc Twojemu dziecku. W tym artykule dowiemy się, kiedy mleko kozie jest najlepsze i dlaczego.

Mleko kozie, a krowie, właściwości i wartości odżywcze

Pierwsza i najbardziej oczywista różnica polega na zawartości białka w mleku kozim i krowim. Mimo że większość białek w mleku kozim i krowim jest identyczna, istnieją jednak pewne różnice.

Mleko kozie capricare tradycyjnie uważane jest za mniej alergizujące niż mleko krowie, co przypisuje się mniejszej zawartości alfa-kazeiny. Podobnie jak w mleku krowim, obecna jest frakcja białkowa beta-laktoglobuliny, choć w mniejszej ilości.

Należy pamiętać, że jeśli dziecko jest uczulone na mleko krowie, prawdopodobnie jest również uczulone na mleko kozie. Jeśli jednak dziecko jest nadwrażliwe i ma pewne niepożądane reakcje na jedno z białek obecnych w mleku krowim, ale nie w kozim, przejście na mleko kozie może pomóc. Jest więc możliwe, że ilość białka w mleku kozim będzie mniejsza niż w mleku krowim, co zminimalizuje problemy.

Mleko kozie – wartości odżywcze, wpływ na zdrowie

To właśnie w procesie trawienia mleko kozie wykazuje swoje najlepsze właściwości. Białka mleka koziego, po przedostaniu się do żołądka, tworzą mniejsze i bardziej miękkie skrzepy niż białka mleka krowiego. W ten sposób białka mleka koziego są bardziej zbliżone do białek mleka krowiego. W związku z tym mniejsze i bardziej miękkie skrzepy białkowe łatwiej przechodzą przez niedojrzały przewód pokarmowy.

Ponadto białka zawarte w mleku kozim szybciej przechodzą przez układ pokarmowy i są lepiej trawione. W związku z tym czas trawienia i wchłaniania białek mleka koziego jest znacznie bliższy czasowi trawienia i wchłaniania mleka matki niż mleka krowiego.